top of page

Boyun Tutulması Nasıl Geçer ?

Boyun tutulması nasıl geçer diye merak ediyorsanız ve tedavi şeklini öğrenmek istiyorsanız yazımızı sabırla okumaya devam edin.

Boyun tutulması tedavisi fizyoterapi uygulamalarının başarıyla uygulandığı problemlerden birisidir. Kadın, erkek her yaş grubunda yaygın olarak görülebilen bir rahatsızlıktır. Boyun tutulması; yanlış veya ters hareketler nedeni ile başın bir yönden diğer yöne hareket ettirilmesinde ortaya çıkan zorlanma ve ağrı hissedilmesi olarak tarif edilebilir. Baş ve omuz ağrısı ve ile birlikte ortaya çıkabilir. Boyun hareket ettirilmeye çalışıldığında kuvvetli ağrılar oluşabilir. Boynu tutulan hastalar boynunu çevirmek istediğinde vücuduyla bütün olarak hareket gerçekleştirir. Boyun tutulması tedavisinde fizik tedavi(fizyoterapi) etkili bir yöntem olarak sıkça kullanılır.


Boyun Tutulması Neden Olur ?

Boyun tutulması nedenlerinin başında sıklıkla duruş bozukluğu yada vücutta ki yetersiz mineral-vitamin seviyeleri gelir. Boynu öne doğru uzun süre eğik duranlar ve bu pozisyonda çalışanlarda daha fazla görülür. Yanlış duruş şekilleri boyun fıtığına da sebep olabilir. Ani veya ters hareket yaparak boyun kaslarının zedelenmesi belli başlı nedenler arasında yer alır. Psikolojik sebepler ve aşırı stres tetikleyen sebepler arasındadır. Bu nedenlerden başka aşağıdaki durumlar da boyun tutulmasına etki edebilir.

  • Aşırı düşük veya aşırı yüksek yastıkta yatmak,

  • Yatağın vücut yapısına uygun olmaması,

  • Telefonda uzun süre konuşmak,

  • Ekran karşısında uzunca süre kalmak,

  • Isınma hareketlerini yapmadan spora başlamak,

  • Ağır ev işleri yapmak,

  • Uzun süre araba kullanmak,

  • Tek kolla uzun süre ağır eşya taşımak,

  • Terleme sonrası rüzgara maruz kalmak ve klimalı ortamlar.



Boyun Tutulması Nasıl Geçer ?

Boyun tutulması nasıl geçer sorusuna cevap arayanlara verilebilecek en güzel cevap; iğne ilaç ve ameliyata gerek bırakmayan fizyoterapi uygulamaları ile tedavi edilerek geçer denilebilir. Hiçbir yan etkisi olmayan fizik tedavi metotları kas ve eklem problemlerinde en etkin yöntemlerin başında gelir. Her hastanın tedaviye cevap verme süresi değişebileceğinden doktor ve uzman önerisine göre hareket edilir. Hekim muayenesinden sonra fizyoterapistinizin sizin için özel hazırlayacağı programla kısa sürede eski sağlığınıza kavuşmanız mümkün olacaktır.


Boyun Tutulmasında Doktora Ne Zaman Gidilmelidir ?

Genellikle benzer vakalarda ilk 24 ile 48 saat arası yoğun ağrıların olduğu süreçtir. Bu nedenle yaşam kalitesi düştüğünde ve ağrı hissettiğinizde vakit kaybetmeden nöroloğa ve alanında yetkin bir tıp uzmanına gitmelisiniz. Bunlar haricinde baş ağrısı, bulantı, kusma, uyku hali eşlik ediyorsa acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.


Boyun Tutulması Nasıl Anlaşılır ?

Tutulma belirtileri ile fıtık belirtileri birbiriyle karıştırılmamalıdır. Tutulma belirtilerin başında boyun hareketlerinin azalması gelir. Tutulma hareketlerin azalması ile alakalıdır. Boynun bir yönden diğer yöne çevrilememesi en yaygın belirtidir. Bölgedeki kaslar gerildiğinde sertlik oluşabilir. Sertleşme arttıkça batma benzeri ağrılar olabilir. Kesin tanı koyulabilmesi için hekiminizin muayenesi ve gerekirse istediği tetkikler gereklidir. MR ve diğer bilgisayarlı yöntemlerin kullanılması gerekebilir. Bazı durumlarda kan tahlili gerekebilir.


Boynun Tutulması Tedavisi

Yapılan muayene tetkik ve incelemelerden sonra boyun tutulması teşhisi konan hastalar terapiye uygun durum varsa uzman fizyoterapistlerce kişiye özel terapi uygulamaları ile iğnesiz ilaçsız ve ekipmansız tedavi edilir. Sık tekrarlayan ve uzun süre iyileşmeyen boyun tutulmalarınızda kanıta dayalı ve kalıcı tedavi için mutlaka hekiminizden ve fizyoterapistinizden faydalanabilirsiniz.

Comments


bottom of page